Конзервативни покрет „Наши“ најоштрије осуђује претње које долазе из Амбасаде САД у БиХ, а које је изнео амбасадор Мајкл Марфи. Ове претње, које поручују да „сецесија или раздруживање“ Републике Српске „не значи њену независност нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске“, апсолутно су неприхватљиве и представљају директно мешање у унутрашња питања једног сувереног ентитета.

Овакви изрази агресије и притисака са стране Амбасаде САД су још један пример империјалистичке политике коју води запад, и конкретно Сједињене Америчке Државе, према српском народу. Република Српска има право на самоопредељење и на заштиту својих интереса, без спољних утицаја и притисака.

Подсећамо да је Република Српска створена као одговор на злочине почињене над српским народом и као гаранција његове безбедности и опстанка. Свака претња њеном постојању је претња свим грађанима Републике Српске и српском народу у целини.

Конзервативни покрет „Наши“ позива на јединство свих српских политичких и друштвених снага у одбрани Републике Српске и њених легитимних права. Апелујемо на међународну заједницу да поштује суверенитет и интегритет Републике Српске и да се уздржи од било каквих акција које би могле довести до дестабилизације региона.

Овом приликом такође подсећамо да су права на самоопредељење загарантована међународним правом и Повељом Уједињених нација. Република Српска има пуно право да одлучује о својој будућности и да заштити интересе свог народа.

Позивамо Амбасаду САД у БиХ и амбасадора Мајкла Марфија да престану са изношењем претњи и да се усредсреде на поштовање принципа међународног права и суверенитета. Срби у Републици Српској и шире заслужују поштовање и право на самоопредељење без притисака и претњи са стране.

Конзервативни покрет „Наши“ ће наставити да се бори за права и интересе српског народа, не само у Републици Српској, већ и у целој Србији и региону, позивајући на правду, равноправност и поштовање међународног права.

Инфо тим
КПН