НЕЗАВИСНО СУДСТВО И БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

КПН залаже се за обнову независног судства од стране политичких партија и њиховог утицаја, и за ефективно спречавање криминала, рехабилитацију и јачање закона. Залажемо се за транспарентност судства и агенције за спровођење закона, независност правосуђа, и приступ квалификоване правне помоћи за сваког грађанина.

Свесни смо да је корупција једна од највећих опасности по српску државу, инвестиционе атрактивности земље, права и слободе грађана. Стварање правног и друштвено-економских услова за борбу против корупције, и њеног свргавања из живота грађана и друштва – је питање части за чланове Конзервативног покрета НАШИ.

Наш покрет је развио свеобухватан програм који се бави решавањем проблема корупције. Овај програм обухвата све сфере јавног живота и друштва. Конкретно, предлаже се:

* Вршење јавне борбе против корупције преко експертиза нацрта закона и других државних аката.

* Пооштрење српских закона , укључујући и Кривични законик, у којем тражимо да се измене одредбе Кривичног законика о подмићивању и да се знатно пооштре.

У зависноти колико се оптужени примили новца и за шта, предлажемо и државну заплену имовине.

* Понуда или обећање за подмићивање државних службеника да буде законски окарактерисана као кривично дело.

Главна ствар за коју се залажемо је укључење цивилног друштва и грађана да учествују у борби против корупције како би се створила клима нетолеранције у друштву у односу на подмићивање. Победа над корупцијом – је најважнији услов да се поврати поверење грађана у власт.