Конзервативни покрет НАШИ позива на хитно доношење закона о страним агентима у Републици Србији, по узору на сличне законе који већ постоје у Сједињеним Америчким Државама и Руској Федерацији.

Овим законом би се све организације које се финансирају из страних фондова, фондација или директно из буџета других држава обавезале да се јавно означе као „страни агенти“. Циљ овог закона је да се грађанима Србије пружи јасна информација о томе ко заступа које интересе у нашој земљи, како би се избегле манипулације и прикривање стварних намера ових организација.

Годинама уназад, бројне невладине организације у Србији које се финансирају из страних фондова покушавају насилно да сруше власт у Србији, укључујући и учешће у бројним незаконитим радњама које су у супротности са Уставом и законима Републике Србије. Ове организације, прикривено радећи у интересу страних финансијера, нарушавају стабилност наше земље и угрожавају њен суверенитет. Транспарентност њиховог деловања је кључна како би грађани јасно видели ко стоји иза одређених политичких и друштвених иницијатива.

Закон о страним агентима у САД, познат као ФАРА (Foreign Agents Registration Act), усвојен је још 1938. године и обавезује све појединце и организације који раде у интересу страних влада или политичких субјеката да се региструју код америчког Министарства правде и јасно означе своје активности. На сличан начин, Русија је 2012. године усвојила закон који од невладиних организација које се финансирају из иностранства захтева да се региструју као „страни агенти“. Ови закони омогућавају транспарентност и спречавају стране актере да прикривено утичу на унутрашње политичке и друштвене процесе.

Увођењем оваквог закона у Србији, осигурали бисмо да грађани имају право да знају ко финансира активности појединих невладиних организација, медија и других субјеката који активно учествују у обликовању јавног мњења. Организације које примају средства из иностранства често промовишу агенде својих финансијера, што може бити у супротности са интересима нашег народа и државе. Овај закон би омогућио већу одговорност и транспарентност у раду ових организација и истовремено ојачао суверенитет Србије.

Србија мора бити држава која штити своје националне интересе и обезбеђује слободу и права својих грађана, без уплитања спољних фактора који не раде у интересу наше земље.

Инфо тим

Конзервативни покрет НАШИ