Конзервативни покрет НАШИ позива надлежне органе Србије да поступе по међународним правним стандардима и изруче белоруског новинара Андреја Гњота властима у Белорусији. Сматрамо да је изручење потребно како би се омогућило спровођење правде и поштовање закона.

Андреј Гњот је притворен по доласку у Србију 30. октобра 2023. године, на основу Интерполовог налога за хапшење издатог од стране белоруског бироа Интерпола због оптужби за утају пореза. Виши суд у Београду је у децембру 2023. године донео одлуку да су се стекли услови за Гњотово изручење Белорусији, али је та одлука након жалбе укинута и предмет је враћен на поновно разматрање.

Међутим, 13. јуна 2024. године, Виши суд у Београду је на поновљеном суђењу поново донео одлуку о изручењу Андреја Гњота. Верујемо да је неопходно поштовати ову одлуку суда и омогућити правди да се спроведе до краја.

Конзервативни покрет НАШИ сматра да се правни процеси морају поштовати и да се правосудни системи држава не смеју угрожавати политичким утицајима. Андреј Гњот, као суоснивач „Слободне асоцијације спортиста СОС БY“, организације која се у Белорусији сматра екстремистичком, мора се суочити са оптужбама које су против њега подигнуте у складу са белоруским законима.

Позивамо надлежне институције  да поштује одлуку Вишег суда у Београду и омогуће изручење Андреја Гњота Белорусији, како би се правда спровела и како би се очувала независност правосудног система Србије, без ообзира колики долазе притисци од стране западних амбасада и НВО сектора.

Конзервативни покрет НАШИ верује да поштовање међународних правних стандарда и сарадња међу државама у борби против криминала представљају основу за праведан и стабилан међународни поредак.

Инфо тим

КПН